best4rent - Nekoliko koraka do zadovoljnog printera
Horvaćanska cesta 31, Zagreb | +385 091 6234 184 | info@best4rent.hr Instagram LinkedIn

best4rent

Nekoliko koraka do zadovoljnog printera

Zastoj papira ili zaglavljivanje papira najčešći su problemi s fotokopirnim uređajima.

Ako je dio Vašeg posla svakodnevni rad sa fotokopirnim uređajem ili printerom sigurno Vam mrak padne na oči kada čujete “beep beep” koji dolazi od Vašeg uredskog ljubimca koji vam umiljato govori da želi da mu posvetite malo pažnje.

Odlazite do njega, otvarate bočna vrata i otklanjate nagužvani papir, potapšate ga i vratite se na mjesto. Nekoliko sekundi kasnije… ponovi radnju i tako treći, četvrti… peti put…

Lagano Vam se diže kosa na glavi jer ne razumijete zašto se baš sad, kad imate najviše posla, mora zaglavljivati… Proklinjajući Murphyja i njegove zakone otklanjate zastoj po “n-ti” put i pokušavate se dalje posvetiti poslu.

Što ako Vam kažemo da zastoje u Vašem uredskom ljubimcu možete spriječiti u nekoliko jednostavnih koraka?

Nekoliko jednostavnih koraka kako spriječiti učestalo zaglavljivanje papira

1. Pravilno ulaganje papira

Pravilno umetanje papira u ladicu printera spriječit će većinu problema.

Provjerite i poravnajte papir prije nego ga uložite u ladicu.

Ono što trebate učiniti je pogledati stanje papira kada ga stavljate u uređaj. Ponekad u žurbi samo gurnemo papir u ladicu i nenamjerno umetnemo presavijeni ili poderani papir.

Savjet: nakon što papir izvadite iz omota, prelomite ga kao “flipbook” kako bi odvojili slijepljene listove i uklonili mogući statički naboj između njih.

Prilikom umetanja papira u ladicu obratite pažnju na pravilan položaj graničnika u ladici. Neka budu usko uz papir, ali ne prečvrsto da ne ometaju uređaj u normalnom uzimanju papira jer u protivnom riskirate da uređaj povuče papir ukoso i ponovo se zaglavi.

2. Pripazite na spajalice i klamerice

Kao što morate pripaziti da spojene ili zaklamane papire ne stavljate u automatski uvlakač papira kada kopirate, tako i još više trebate pripaziti da Vam spajalica ili klamerica nesretnim slučajem ne dođu među papire koje ste namjeravali staviti u uređaj.

Posljedice toga mogu biti jako skupe, ovisno o uređaju. Ako takav strani predmet dospije do bubanj jedinice može napraviti veliku štetu u te je u tom slučaju potrebna zamjena oštećenog dijela.

Stoga, ako Vam je u navici “otklamavati” papire pored uređaja, najsigurnije je da skinute klamerice i spajalice odložite u za to predviđenu posudicu i osigurate ju kako ne bi došlo do prevrtanja i rasipanja po uređaju.

3. Držite papir podalje od vlage

Papir upija vlagu, pa pokušajte skladištiti papir na relativno suhom mjestu normalne sobne temperature. Također ako je moguće držite printer podalje od prostorija gdje znate da je velika koncentracija vlage. Spomenuti uvjeti također mogu rezultirati stvaranjem kondenzata unutar samog uređaja, naročito kod laserskih printera u grijaćoj jedinici koja se zagrijava čak i preko 200°C.

Znak da je papir prevlažan i ujedno znak da ga ne biste trebali koristiti valovitost papira.

Kako bi izbjegli nepotrebno bacanje papira zbog vlage, u ladici držite onoliko koliko predviđate potrošiti u radnom danu, a ostatak pakiranja pokušajte zaštititi tako da ga vratite u kutiju, preklopite i pohranite negdje na suho, po mogućnosti u drvenu ambalažu ili ormar.

4. Redovito čistite i servisirajte uređaj

Redovito čišćenje i servisiranje Vašeg printera ili fotokopirnog uređaja od velike je važnosti.

Kako se papirnata prašina nakuplja na valjcima i senzorima uzrokovat će probleme sa samim radom uređaja. Pažnju treba usmjeriti i na stanje potrošnih dijelova u samom uređaju. Kako se dijelovi, primjerice gumice i valjci, s vremenom potroše, mogu uzrokovati proklizivanje papira ili da uopće ne bude povučen iz ladice.

Isto kako i našim automobilima treba servis da bi besprijekorno radili tako i Vaš je pisač zahtjeva isti tretman.

I dok čišćenje lako dostupnih senzora i gumica možete obaviti sami kao preventivnu metodu, zamjenu potrošenih rezervnih dijelova je možda bolje prepustiti stručnoj osobi. Best4rent, osim najma, nudi usluge servisiranja fotokopirnih uređaja i printera. S preko 20 godina iskustva nastojimo zadovoljiti zahtjeve klijenta kako bi digitalna oprema i sustavi pravilno funkcionirali.

Držite uređaj čistim, redovito servisirajte i radit će “kao urica”.

5. Kupnja jeftinog papira je lažna ekonomičnost

Uvijek nastojte koristiti kvalitetan papir. Svakako provjerite priručnik proizvođača kako biste bili sigurni da koristite odgovarajuće proizvode za svoj uređaj.

Kvaliteta papira nije uvjetovana cijenom, ali je cijena u neku ruku mjerilo kvalitete.

Papir slabe kvalitete može ostaviti pretjeranu papirnu prašinu u uređaju koja će uzrokovati zastoje i probleme s radom i kvalitetom slike tijekom vremena. To je često slučaj s recikliranim papirom. Kvaliteta papira također može uzrokovati probleme s povlačenjem papira. Pobrinite se da kupite kvalitetan papir prikladan za laserski ispis velikih količina. Kupnja jeftinog papira često je lažna ekonomija jer će vaš fotokopirni stroj imati više zastoja i bit će potrebno povećati servisne intervale i zamjenu dijelova.

Umjesto da štedite na papiru, štedite papir i printajte samo bitne stvari. Kupnjom jeftinijeg papira uštedjeli ste u startu, ali dugoročno gledano može samo naštetiti uređaju a Vama donijeti dodatne troškove izvanrednih servisa.

6. Koristite preporučene težine papira od strane proizvođača.

Ovisno o uređaju koji posjedujete (ink-jet ili laserski) i brzini samog uređaja, poželjno je koristiti odgovarajuću “gramažu” papira prema specifikaciji proizvođača. To može biti 75, 80 ili 90g/m2 za standarno printanje i kopiranje.

U ponudi, vjerojatno ćete naletjeti na manje gramaže papira ali naše dugogodišnje iskustvo pokazalo nam je da, tanak i jeftin papir, čak i kada je pravilno skladišten, može uzrokovati niz problema. Čak i prijevremeno trošenje dijelova te prekomjerno gomilanje papirnate prašine u uređaju kako smo spomenuli ranije.

Na kraju, da rezimiramo u par crtica kako se poštedjeti nepotrebnog “downtimea” i uštediti živce, a i produljiti ukupan životni vijek Vašem uredskom ljubimcu:


Nadamo se da će vam gore navedeni savjeti pomoći da riješite postojeće i spriječite moguće probleme. Ako i dalje imate problema s Vašim printerom slobodno nas kontaktirajte na E-mail ili nazovite na +385 01 3680 590 kako bismo Vam pomogli otkloniti problem ili napraviti servis na Vašem uredskom ljubimcu.

prethodna novost slijedeća novost
povratak na popis novosti
Bestcopy d.o.o. | 2018 | Sva prava pridržana